Harsen (eller Harsavallen) är en väl bevarad fäbod 18 km från Järvsö centrum, uppe i de skogklädda bergen.
Fäboden består av två bebyggelsegrupper, Storvallen och Lillvallen. En av stugorna på Storvallen, Bergmans skojegård (skogsgård, fäbod), donerades av Ingeborg och Stina Persson till Gästrike-Hälsinge Hembygdsförbund, och den förvaltas av Järvsö Hembygdsförening genom Fäbodkommittén. Bergmans skojegård är nu museum med fyra byggnader och många föremål från fäbodtiden finns bevarade, en stor tillgång för historien om äldre tiders gårdsdrift med fäbodbruk.
En liten men innehållsrik bok om Harsen finns att köpa hos hembygdsföreningen.

Klicka här för att se på karta

Sommaren 2019

Gratis guidade visningar kl 13-16 varje lördag och söndag i juli med start 6 juli.
Skogens dag måndag 15 juli (kl 10-13) och hela den följande veckan öppet med gratis guidning kl 13-16.

För övrig visning och information, ring 073-663 96 68 eller 070-287 81 63.